Kültür
Modern Sanat Akımları; Günümüzün Gözde Akımları Neler?
Modern sanat, genelde 19. yüzyılın sonlarından başlayarak 20. yüzyılın ortalarına kadar olan dönemi kapsar. Modern sanat akımları içerisinde İzlenimcilik, Kübizm, Fütürizm, Dadaizm, Sürrealizm, Soyut Dışavurumculuk ve Pop Art gibi pek çok önemli akım yer alır.
Modern Sanat Hangi Akımla Başlar?
Modern sanatın genel anlamda sanat tarihi bakımından başlangıcı Rönesans olmuştur. Bu aşamada modern sanatta Rönesans sanatından başlamak suretiyle Maniyerizm gibi bir geçiş dönemi sonrası devam eden bir süreç mevcuttur.
Rönesans döneminden günümüze kadar gelen süreçte pek çok farklı sanat akımı döneme damgasını vurmuştur. Tabii ki de bu durum sadece resimde değil müzikte ve heykelde de görülmektedir. Barok dönem için yapılan heykeller ve resimler bir yana aynı zamanda müzik ile de ilişkili bir zıtlıkların birliği her zaman için söz konusu olmuştur. Edebiyat açısından da aynı şekilde dönemin zihniyeti ve sanat anlayışı konuya ve biçime yansımıştır. Günümüz içinde aynı durumdan söz etmek mümkün olacaktır.
Modern Sanat Akımları Nelerdir?
Günümüz için pek çok farklı akımdan söz ederken aynı dönemin içerisinde bir takım farklı zevklerin yer aldığını ve bunun bir çeşitlilik oluşturduğunu da yadsıyamayız. Modern sanat akımları ile ilgili olarak aşağıda yer alan akımları inceleyebilirsiniz.
- Post Empresyonizm
- Neo Empresyonizm
- Sembolizm
- Tonalizm
Günümüz sanat anlayışında geç izlenimcilik ve yeni izlenimcilik diye bir kavram yer almaktadır. Popüler sanat üzerinden çok kolay bir şekilde fark edebileceğimiz bu sanat anlayışları aynı zamanda sembolizm ve tonalizm ile de günümüz sanat eserlerinin ana eksenini oluşturmaktadır.
Modern Sanatın Özellikleri Nelerdir?
Modern sanatın özellikleri nelerdir? İlk başta gelenekselin dışında yani adı üzerinde modern bir sanat anlayışından söz edebiliriz. Modern sanat her zaman için amaç olmaktan çıkıp bir araç haline gelmiştir. Yani artık insanlar bir şeyler anlatmak için sanatı araç olarak kullanmaktadır.
Somuttan çok soyut kavramlara yer verilmektedir ve daha çok eleştirel bir bakış açısı ile bu sanat şekillenir.